Pages

Sunday, 29 September 2013


KEPAK AYAM MADU PANGGANG
Oleh:FaIzshah Jamil
cc : www.facebook.com/bukuresepi

BAHAN2NYA :
10 ketul kepak ayam
3-4 sudu makan serbuk cili
1-2 sudu makan gula merah ( nak guna pun boleh x nak pun boleh )
5 -6 sudu madu jgn lupa
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam (Ikut suka )
garam secukup rasa
beberapa sudu air
sedikit minyak masak/Minyak Bijan kasi wangi

CARA2 :
1. Basuh dan toskan kepak ayam.
2. Campurkan semua bahan2 kering. Bancuh dengan beberapa sudu air hingga menjadi pes yang pekat. Kebanyakan bahan ni sukatannya saya main agak2 je. So sesuaikan la secukup rasa ye.
3. Masukkan kepak ayam yang telah ditos. Gaul rata dan biarkan ia diperap seketika.
4. Panaskan ketuhar. Sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar dan titiskan sedikit minyak di atas ayam sebelum dipanggang.
5. Panggang selama 15 minit. Terbalikkan kepak ayam selepas 10 minit supaya ia masak dengan rata.
6. Kepak ayam madu panggang siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment